Evaluarea cladirilor pentru impozitare are mai multe componente. In ceea ce priveste cladirile, acestea se diferentiaza in functie de destinatie, rezultand cladiri cu destinatie rezidentiala (de locuit), nerezidentiala (destinate activitatilor comerciale, de birou, industriale, agricole etc) sau mixta. O alta diferentiere este cea legata de forma de proprietate, avand in acest caz detinator persoana fizica sau juridica. In mod firesc, fiecare din aceste categorii conduc la diverse moduri de aplicare a impozitului pe cladiri. In vreme ce o persoana fizica ce detine un imobil, indiferent de destinatie, nu are obligatia legala de a efectua o evaluare pentru impozitare, persoanele juridice ce detin imobile cu destinatie nerezidentiala sau mixta au un statut diferit. Codul fiscal prevede ca acestia au obligatia legala de a efectua evaluarea cladirilor nerezidentiale la fiecare 5 ani. Astfel, se intocmesc rapoarte de evaluare pentru impozitare de catre expertii evaluatori ANEVAR.

Cu toate ca nu exista obligatia legala de a apela la un expert ANEVAR in vederea intocmirii unui raport evaluare cladiri pentru impozitare, o persoana fizica detinatoare de cladiri cu destinatie nerezidentiala sau rezidentiala poate folosi evaluarea cladirilor pentru impozitare in beneficiul propriu. Valoarea impozabila a cladirilor se stabileste dupa unul din urmatoarele criterii: in cazul cladirilor noi dupa valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor mai vechi de 5 ani se ia ca referinta valoarea cladirii din actul ce face transferul de proprietate. Al treilea criteriu, care poate aduce beneficii semnificative proprietarului, este depunerea unui raport de evaluare pentru impozitare intocmit de un expert acreditat ANEVAR. Un astfel de evaluator este gata sa faca diferenta dintre pretul pietei si eventualele surplusuri care au fost investite in imobil fara a avea neaparat o utilitate functionala.

 

Procesul de evaluare pentru impozitare trebuie incredintat specialistilor!

Expertii capabili sa intocmeasca rapoarte de evaluare pentru impozitare au o pregatire profesionala complexa, ce include cunostinte din sectorul constructiilor si arhitecturii, dar si norme legislative precum si o intelegere temeinica a legilor ce guverneaza economia. Astfel, in spatele fiecarui dosar de evaluare cladiri nerezidentiale se afla multi ani de experienta, un volum impresionant de documentare atat in reglementarile ANEVAR cat si in legislatia nationala si europeana in vigoare. Toate modificarile aduse Codului Fiscal sunt studiate cu atentie de expertul evaluator, precum si fiecare actualizare a Ghidului GEV 500 si a cataloagelor editate de IROVAL. Rezultatul acestei perfectionari continue este unul singur: capacitatea unui astfel de evaluator ANEVAR de a oferii clientului sau cea mai profitabila solutie, in concordanta cu limitele legale.

In acest sens noi consideram ca la evaluarea cladirilor pentru impozitare cel mai important aspect este alegerea expertului evaluator. O alegere corecta va transforma o cheltuiala intr-o investitie, existand in acest moment suficiente exemple in care in urma unui dosar de evaluare cladiri nerezidentiale intocmit corect valoarea de calcul a impozitului s-a redus suficient de mult incat sa acopere si plata serviciilor pentru intocmirea acestuia. Bineinteles, primul pas in alegerea expertului care va efectua o evaluare pentru impozitare este studierea listei prezente pe pagina de internet a ANEVAR. Dupa ce s-a bifat acest demers, tineti cont ca procesul de evaluare pentru impozitare se bazeaza atat pe analiza documentatiei pusa la dispozitia expertului evaluator cat si pe deplasarea in teren, pentru culegerea de date si documentarea cat mai obiectiva a dosarelor de rapoarte de evaluare pentru impozitare.

 

In lipsa unui dosar de evaluare cladiri pentru impozitare valoarea impozitului poate creste chiar de 10 ori!

Tratati cu atentie evaluarea cladiri pentru impozitare, ignorarea acestei actiuni va poate afecta foarte serios bugetul. Avem numeroase exemple in care contribuabilul a avut de plata sume de ordinul miilor de lei in lipsa raportului de evaluare pentru impozitare, in conditiile in care prezenta acestuia i-ar fi garantat un impozit de ordinul sutelor de lei. Efortul birocratic din partea clientului este minim, el trebuind sa prezinte expertului evaluator acreditat ANEVAR o serie de documente ca actul de proprietate, planul de arhitectura, cartea de identitate sau Certificatul de Inregistrare la Registrul Comertului, dovada imbunatatirilor efectuate de-a lungul timpului precum si ultima valoare de impozitare, acolo unde este cazul.

Pe baza acestora si a vizitelor in teren, un expert evaluator va agrega toate datele necesare, fiind in masura sa furnizeze un dosar de evaluare cladiri pentru impozitare ce va sta la baza stabilirii impozitului datorat pentru proprietatea in discutie. Iar in final clientul va avea, pe langa beneficiul costului scazut al impozitului pe proprietate, o imagine obiectiva asupra valorii reale a proprietatii imobiliare in discutie. Pentru ca un evaluator acreditat ANEVAR va putea furniza clientilor tipul de valoare opinat, incluzand pe langa valoarea de piata si valoarea de investitie, valoarea sinergiei sau valoarea echitabila. Suplimentar, un evaluator ANEVAR are capacitatea de a analiza dosarul de evaluare cladiri nerezidentiale si impreuna cu clientul sau sa gaseasca modul ideal de folosire al spatiilor functie de potentialul cladirii, potentialul zonei, reglementarile legale si nevoile pietei la un anumit moment.

In urma acestor analize clientul poate maximiza potentialul cladirii in discutie si adapta utilitatea acesteia in concordanta cu cererea existenta. Constatam utilitatea expertului evaluator in mediul de afaceri, acesta nelimitandu-se la rapoarte de evaluare pentru impozitare si avand competentele necesare pentru urmatorul pas, prezentarea clientului de informatii relevante, culese din piata, care au in spate analiza specifica a datelor, predictii evolutive si calcule matematice. Pe baza lor se poate spune daca cladirea evaluata isi pastreaza functionalitate actuala sau are un alt viitor ce poate garanta un randament financiar mai bun.


Pentru cereri de oferta asteptam mail la evaluari@estimatori.ro sau ne puteti suna 0735.212.032

Date de contact

E-mail:

Toate serviciile