Firmele evaluare atestate de ANEVAR confera garantia insusirii standardelor de calitate promovate si actualizate periodic de aceasta institutie. Cu multiple aplicabilitati in mediul de afaceri si referinte in cel fiscal, adoptarea acestor standarde confera siguranta unei evaluari profesionale, pe baze obiective, cuantificabila la nivel local si national. Alinierea la aceste exigente asigura astfel tuturor acestor firme evaluare deschiderea la o piata diversa, bogata in oportunitati, unde isi pot aduce aportul la dezvoltarea organica a economiei. Iar in ultimii ani acest sector a capatat relevanta atat in mediul de afaceri cat si in justitie sau in randul autoritatilor locale si centrale. Astfel, in cazul deschiderii procedurii de insolventa se apeleaza din ce in ce mai des la firme evaluare care, alaturi de practicienii in insolventa, sunt in masura sa gaseasca cele mai bune solutii pentru optimizarea activelor si mentinerea societatii comerciale la un nivel decent de functionare.

Evaluarea afacerii este un produs premium, care necesita implicarea unei echipe complexe de specialisti cu experienta relevanta in multiple domenii de activitate, de la constructii si arhitectura la legislatie si contabilitate. Bineinteles ca esentiala, peste toate aceste cunostinte, este capacitatea de a intelege functionarea afacerii, cu toate activitatile care o compun. Pentru functionarea complexului mecanism de evaluare afacere se lucreaza in echipa, coordonatorul acesteia fiind un experimentat evaluator ANEVAR, capabil sa inteleaga atat piata concurentiala cat si tendintele acesteia. Provocarea este data de faptul ca expertii ANEVAR din cadrul companiei noastre colaboreaza atat cu institutii de stat cat si cu companii private, fara a se limita la un anumit sector de activitate. Este lesne de inteles faptul ca suntem astfel supusi unui proces continuu de asimilare noi cunostinte din diferite domenii, adaugand experienta acumulata acestora si fiind capabili ca in final sa intocmim un raport de evaluare afacere relevant.

 

Raportul de evaluare afacere isi gaseste aplicabilitati multiple in dinamismul mediului de afaceri

Evaluarea afacerii este un proces complex care implica o echipa de specialisti, care are in final un scop bine determinat. Astfel, o astfel de evaluare poate determina valoarea de piata a unei companii, se pot efectua evaluari pentru reorganizarea sau insolventa companiei precum si in vederea fuziunii sau divizarii. In cazul in care se are in vedere preluarea de participatii sau retragerea unor asociati, un raport evaluare afacere va fi cel ce va cuantifica dimensiunea actiunilor si transpunerea lor in cifre contabile. Capacitatea unei firme evaluare de a analiza obiectiv valoarea de piata a unei companii este o prima conditie esentiala, avand in vedere ca aceasta evaluare va fi folosita ca fundament pentru alocarea valorii sale pe activele componente. Trebuie subliniat ca pentru evaluarea afacerii se iau in considerare atat activele corporale cat si cele necorporale.

Primele includ proprietati imobiliare, bunuri mobile corporale sau echipamente in vreme ce activele necorporale includ abilitatile manageriale, forta de munca, politica de marketing precum si fondul comercial si proprietatea asupra unor contracte, brevete de inventie sau drepturi de autor. Este evident faptul ca in cazul activelor corporale procesul de evaluare este oarecum la indemana, pe cand in cazul activelor necorporale expertul ANEVAR trebuie sa inteleaga in profunzime mecanismele afacerii, pentru a putea cuantifica abilitatile manageriale precum si resursele umane si intelectuale ce stau in spatele afacerii. Odata intelese aceste mecanisme, evaluarea afacerii poate servi numeroaselor scopuri, de la dezvoltare prin atacarea pietelor noi, lansarea a noi produse, obtinere de fonduri europene sau a altor forme de finantare, restructurarea afacerii sau in ultima instanta vanzarea acesteia la un pret corect.

 

Impactul unei firme evaluare asupra unei noi investitii

Firmele evaluare si-au urmat destinul in ultimii ani, indiferent de provocarile la care au fost nevoite sa faca fata in ultimii ani. Dupa criza economica a intervenit pandemia, apoi preturile materialelor de constructii au explodat, urmate de liberalizarea pretului utilitatilor. Toate aceste disfunctii economice au consolidat, involuntar, pozitia profesionistilor din breasla expertilor evaluatori ANEVAR, acestia avand sansa de a interactiona in mod direct cu piata libera si fiind martori la toate ajustarile cerute in mod organic de aceasta. Astazi suntem in situatia in care societatea romaneasca s-a imbogatit cu o categorie profesionala puternic documentata, cu o pregatire temeinica teoretica si care isi poate asuma si sustine previziunile bazate pe experienta, abilitatea de identifica aspectele relevante din evolutia economiei si capacitatea de a emite ipoteze rezonabile.

Sunt argumente suficiente pentru a intelege importanta apelarii la un astfel de expert atunci cand ne gandim la evaluarea afacerii. Iar dezvoltarea continua a sectorului privat tinde sa apeleze din ce in ce mai des la expertii evaluatori acreditati ANEVAR. Clientii selecteaza aceste firme evaluare pentru a desavarsii procese economice precum evaluarea pentru fuziuni sau achizitii de parti sociale. Lucrari de o complexitate deosebita, aflate deocamdata la un nivel scazut comparativ cu alte activitati desfasurate de evaluatorii ANEVAR, au inceput sa devina tot mai consistente si din punct de vedere cantitativ. Este un semnal clar transmis de piata, firmele private au atins un grad de maturitate si de dezvoltare ce necesita evaluarea afacerii si dezvoltarea acesteia in concordanta cu rezultatele primite de la firma evaluare.

Poate ca cel mai important beneficiu obtinut in ultimii ani de aceste firme evaluare este ca atat autoritatile cat si mediul de afaceri apreciaza din ce in ce mai mult standardele de evaluare promovate de ANEVAR. Acestea cauta sa imbine specializarile si competentele necesare, sa identifice cauzele si sa suprapuna obiectivele cu termenii de referinta, rezultand astfel o evaluare clara si relevanta, accesibila clientului ca nivel de intelegere insa fara a isi pierde obiectivitatea. Un ajutor suplimentar este si atingerea unui grad de maturitate al investitorilor, care nu mai sunt dispusi sa aloce bani fara justificarea rationala data de o elementara evaluare afacere.


Pentru cereri de oferta trimiteti mail la evaluari@estimatori.ro sau ne puteti suna 0735.212.032

Date de contact

E-mail:

Toate serviciile