
I. PENTRU CLADIRI REZIDENTIALE
Impozitul pe cladiri este calculat diferit de catre autoritati in functie de Oras/Rang/Zona
Daca dimensiunile exterioare nu pot fi efectiv masurate pe conturul exterior al cladirii atunci suprafata construita desfasurata se determina prin inmultirea suprafetei utile a cladirii cu coeficientul de transformare de 1,4.
Valoarea impozabila este ajustata in functie de urmatoarele criterii:
- rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie (2,5 în cazul nostru);
- anul finalizarii constructiei: cu 50% pentru cladirea cu o vechime de peste 100 de ani, cu 30% daca are o vechime intre 50- 100 ani, inclusiv si cu 10% daca are o vechime intre 30 si 50 de ani, inclusiv.
Nu este necesara depunerea unei noi declaratii fiscale, daca nu s-a modificat nimic în situatia patrimoniala.
II. PENTRU CLADIRI NEREZIDENTIALE ( unde se desfasoara o activitate economica )
In categoria cladirilor nerezidentiale sunt incluse acele cladiri ale persoanelor juridice si fizice,date
în administrare sau folosinta, in baza unor contracte, pentru ca acestia sa isi poata desfasura activitatea:
- cladiri folosite pentru activitati administrative, comerciale, de agrement, cult, cultura, educatie, financiar- bancare, sociale, turistice, de sanatate etc.
- structurile de primire turistice;
- cladiri sau spatii unde se inregistreaza sedii secundare si puncte de lucru (inclusiv birouri);
- cladirile in care nu se desfasoara nicio activitate, dar destinatia rezultata din autorizatia de construire este de nerezidentiala;
- cladirile in care isi desfasoara activitatea pfa- uri, întreprinderi individuale, profesiile liberale. (Ex. avocati, medici, traducatori, brokeri de asigurare etc.).
MOD DE CALCUL:
1. Impozitul se va calcula prin aplicarea, dupa caz, a unei cote de 0,2% asupra uneia dintre urmatoarele valori:
a. valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
b. valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
c. valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.
Exemplu cu raport de evaluare :
pentru un apartament cu 3 camere, situat in zona A, suprafata construita =40 mp, dobandit in ultimii 5 ani anteriori anului 2025 sau pentru care s- a intocmit raport de evaluare in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, la un pret de achizitie de 45.000 E curs de schimb - 4,9 lei, cota aplicata asupra valorii impozabile - 0,2%:
Impozit pe cladire pentru anul 2023 = (50.000 EUR x 0,2%) x 5 lei = 500 lei.
In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor sus- mentionate impozitul/taxa se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru cladirile rezidentiale. ( art. 457 din codul fiscal )
Exemplu fara raport de evaluare: pentru un apartament cu 3 camere, situat in zona A a localitatii, suprafata construita = 40 mp, cota aplicata asupra valorii impozabile= 2%:
Impozit pe cladire pentru anul 2023 = 40mp x 1000(norma) x 2,5(coeficient rang) x 2% = 2000 lei.
III. CLADIRI CU DESTINATIE MIXTA
Pentru cereri de oferta trimiteti mail la evaluari[@]estimatori.ro sau mai eficient sunati 0735.212.032