Reevaluarea cladirilor persoanelor juridice capata o importanta deosebita zilele acestea, In contextul In care preturile pentru materialele de constructie au explodat, tragand dupa ele si indicii pe baza carora se stabileste valoarea de impozitare a cladirilor. Chiar daca, din punct de vedere legal, companiile au obligatia sa efectueze reevaluarea cladirilor la un interval de 5 ani, noi recomandam o reevaluare cat mai rapida, Intrucat se preconizeaza ca pe termen mediu si lung preturile la materiale nu vor scadea. Iar aceasta realitate va genera o majorare a obligatiilor financiare ce trebuiesc platite catre autoritatile locale sub forma impozitului pe proprietate. Astfel, companiile pot Incerca sa tina costurile sub control In aceasta perioada ce abunda de incertitudini In plan economic. Dupa o pandemie care a bulversat economia mondiala, acum evolutia razboiului de la rasarit are un alt impact major asupra preturilor de orice fel, industria de constructii nefiind ocolita.

Dar cum poate influenta o reevaluare cladire valoarea impozitului datorat? In primul rand trebuie sa clarificam modalitatile de stabilire a impozitului. Acesta se bazeaza pe suma finala a constructiei, pe valoare acesteia – In cazul cladirilor noi construite In ultimii 5 ani -, valoarea ce rezulta din actul de transfer de proprietate sau din valoarea rezultata din raportul de evaluare al unui evaluator ANEVAR. Acestor valori se aplica o taxa cuprinsa Intre 0,2% si 1,3%, In cazul cladirilor nerezidentiale sau 0,08% - 0,2% In cazul cladirilor rezidentiale aflate In proprietatea persoanelor juridice. Cota finala a acestui impozit se stabileste prin hotararea consiliului local. In cazul In care proprietarul cladirii nu actualizeaza prin intermediul unui expert evaluator ANEVAR valoarea impozabila In ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, se va aplica o cota de 5%, aceasta fiind datorata de proprietarul cladirii.

 

O reevaluare cladire va poate obtine economii importante, chiar daca este facuta Inainte de termenul legal!

In conditiile exploziei preturilor materialelor si a fortei de munca In sectorul constructiilor, valoarea imobilului atinge cote ametitoare. Iar In contextul european actual, se asteapta o majorare si mai mare a preturilor. Iar impozitul datorat statului se va raporta la acestea. Dupa cum explicam mai sus, impozitul pe cladirile detinute de persoanele juridice se calculeaza aplicand cota la valoarea impozabila a cladirii. De subliniat Insa ca valoarea impozabila a cladirii nu reprezinta valoarea de piata a acesteia. Evaluatorii ANEVAR se bazeaza pe ghidul GEV 500, acesta specificand ca valoarea impozabila se stabileste aplicand abordarea prin cost pentru valoarea impozabila, iar aceasta consta In estimarea costului de nou din care deducem deprecierea fizica si functionala a cladirii. Acelasi ghid – GEV 500 – ne spune ca In cazul In care se face o reevaluare cladiri persoane juridice, evaluatorul va alege Intre doua tipuri de costuri – costul de Inlocuire sau costul de reconstructie.

Pentru o rafinare a evaluarii, expertii ANEVAR au la dispozitie multiple surse de informatii ce pot fi utilizate ca reper In stabilirea valorii. Astfel, cataloagele editate de IROVAL reprezinta cea mai accesata sursa atunci cand se doreste stabilirea valorii. Daca cercetam indicii de ajustare a preturilor din ultimul catalog, ce se editeaza anual, vom constata ca au intervenit cresteri importante, cuprinse Intre 3% si 60%, indiferent de tipul constructiei. Fie ca vorbim de cladiri de birouri, spatii comerciale, cladiri agricole sau industriale, costul pe metru patrat a crescut considerabil. Iar stabilizarea preturilor este momentan departe, expertii asteptand In continuare majorari ale materiilor prime cu 15% pana la 35%. Este absolut clar ca In aceste conditii indicii din catalogul IROVAR Isi vor ajusta valoarea, cu impact semnificativ asupra valorii impozabile a cladirilor.

 

Incepeti cautarea unui expert ANEVAR In reevaluare cladiri acum pentru a platii mai putin maine!

Toate costurile enumerate mai sus, la care mai putem adauga si inflatia, ne arata ca impozitul datorat pentru cladiri are toate sansele sa devina o povara greu de purtat de proprietarul cladirii. De aceea reevaluare cladiri persoane juridice este unul dintre serviciile esentiale la care acestia ar trebui sa apeleze cat mai curand. Acest exercitiu va conduce la un nou punct de referinta al valorii impozitului, situat cu siguranta mai jos astazi decat In perioada urmatoare. Amanand plata unui expert evaluator ANEVAR nu faceti decat sa prelungiti un deznodamant al unei operatiuni care trebuie bifate, conform legii. Noi recomandam cu Incredere, In contextul actual, realizarea cat mai urgenta a unei reevaluari cladiri persoane juridice, obtinand astfel avantajul maxim din starea de lucruri actuala. De asemenea, nu obosim sa repetam ca amanarea exercitiului va duce la raportarea la un nou punct de referinta, conform valorilor indicilor din catalogul IROVAR, fiind foarte probabile cresteri de 25-30%, conform evolutiei actuale a preturilor din sectorul de constructii.

In final, reamintim ca reevaluarea cladiri persoane juridice este o operatiune complexa, care nu poate fi efectuata decat de evaluatori autorizati ce au specializarea EPI (Evaluarea Proprietatii Imobiliare) sau de un membru corporativ. In ultimul caz, raportul trebuie Intocmit de unul sau mai multi evaluatori ce au specializarea EPI. Recomandam atentie sporita In alegerea evaluatorului ANEVAR, cunostintele acestuia trebuiesc sa Imbratiseze discipline multiple, de la constructii si arhitectura la economie si legislatie. Priceperea acestuia de a se folosii de bagajul de informatii acumulat In acest domenii conexe va va garanta obtinerea celei mai bune valori a impozitului datorat catre stat. Iar In acest caz reevaluarea cladirii nu mai este o cheltuiala ci o investitie.

Ca o concluzie, exista doua idei principale ce se contureaza din expunerea de mai sus: reevaluarea cladirii persoane juridice este un proces complex, ce ar trebui Inceput cat mai devreme pentru a evita marirea indicilor din documentatiile pe baza carora se calculeaza impozitele, iar In acelasi timp alegerea expertului evaluator ANEVAR trebuie facuta cu maxima atentie, pentru a beneficia de serviciile unui profesionist capabil sa eficientizeze la maxim situatia existenta si sa duca punctul de referinta la cel mai convenabil nivel posibil.

Pentru cereri de oferta trimiteti mail la evaluari@estimatori.ro sau ne puteti suna 0735.212.032

Date de contact

E-mail:

Toate serviciile